Història


Hostal del Fang (Les Planes d'Hostoles)


Ver Antics hostals de camí ral en un mapa más grande
L'antic Hostal del Fang es troba a mig camí de les Planes d'Hostoles i de la vila d'Amer, i a tocar de l'església abandonada de la Mare de Déu de Núria.


Aprop també es troba el poble de les Encies amb l'església parroquial de Santa Maria, esmentada ja el 1155, on hi havia fins l'any 1936 la imatge de la Mare de Déu de les Encies.



El lloc ha estat poblat desde molt antic, ja que al camí d'Amer a les Encies es va localitzar un jaciment prehistòric del període epimagdalenià de gran interès.



Cercant per internet hem trobat una història molt triste, que fa referència a un succés que va afectar a la família de Jaume Tarrés, personatge nascut a l'hostal del Fang :



" ... Jaume Tarrés havia nascut el 1864 al mas pròxim al poble de les Encies conegut perHostal del Fang (tot i que el mas pertany a les Planes d’Hostoles, Jaume Tarrés consta nascut a la veïna Amer). L’Hostal del Fang, com el seu nom indica, oferia els serveis de taverna i hostal i acollia en ser final de trajecte les mercaderies amb destí a les Encies que només podien arribar-hi en carretes; precisament arran d’això es dedicaria més endavant també a la venda de queviures. Jaume era fill del matrimoni celebrat el 4 de novembre de 1856 a Amer entre Joan Baptista Tarrés (les Encies) i Raimunda Aubach (Amer); els avis paterns eren Jaume Tarrés i Rosa Triola i els materns Joan Aubach (Ubach) i Maria Verna.

Jaume, com tant altres joves de les Encies, va preferir un jornal que treballar de sol a sol a la terra. Va aprendre l’ofici de moliner treballant de mosso al Molí d’Oliveres (família Montagut), ubicat a dos-cents metres de l’hostal però depenent del veïnat de Sant Genís Sacosta d’Amer. Aquest molí fariner i arrosser s’alimentava de les aigües del torrent de Rastell i del riu Brugent, riu que concentrava una gran quantitat de molins nascuts a l’Alta Edat Mitjana; una roda al rec del Molí d’Oliveres faria moure una dinamo per donar llum al’Hostal del Fang. Més tard, el 1880, anà a Girona, cridat pel fort creixement demogràfic i el desenvolupament industrial, per treballar al molí del Mercadal successor dels antics molins de farina, draps, paper i pólvora que havien existit en aquest barri (...) El 1884 es va casar amb Margarida Pineda (...) El jove matrimoni es desplaçaria a l’Empordà el 1886 perquè l’emprenedor Jaume Tarrés havia llogat els molins fariners i arrossers de l’Armentera i l’Arbre Sec ..." (1)





El 6 de febrer de 1894, un pastor anomenat Joan Galceran Viusà, va assessinar la dona i 2 dels fills de Jaume Tarrés. Aquest dramàtic succés seria conegut amb els anys com "Els crims del Molí de l'Armentera".



Avui al mas dit Hostal del Fang (carretera de Santa Coloma a Olot, km. 51) hi trobareu un restaurant de cuina casolana.



Fonts consultades :